A betegségek 80%-a a bélrendszerből indul ki. A vastagbél hámja a mérgező anyagok elleni védelem legfőbb helyszíne, (a máj, a vese, a nyirok, a tüdő és a bőrfelület előtt).
A helytelen táplálkozás és a stresszel teli életmód, a környezetszennyezés, a mérgek és a gyógyszerek miatt a legtöbb embert érinti a baktériumok, és az ember természetes életközösségének megbomlása.
A bélflóra egyensúlyának felbomlása miatt nem jut elegendő oxigén a szövetekbe, a méreg- és salakanyagok nem választódnak ki kellő mértékben, ez a szervezet önmérgezéséhez és különféle betegségek kialakulásához vezet. (fáradtság, kimerültség, koncentrációs nehézségek, valamint fertőzés, gennyes gyulladások, paraziták, férgek. Candida, reuma, sokízületi gyulladás, pattanások, bőrbetegségek, magas vérnyomás, fejfájás, migrén, asztma, allergia, és sok más károsodás.)
Az immunrendszer 70%-a a vastagbélben található, a hatalmas felületű nyálkahártyát átszövő nyirokpályák miatt. Az immunglobulin 70%-a (védelmi funkciókat ellátó fehérje) a bélben keletkezik. Védi a a szervezetet azáltal, hogy egyrészt elpusztítja a káros csírákat, másrészt olyan közeget teremt, amelyben azoknak túlélési esélyük sincsen.
Érdemes ezért különösen odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségű élő mikroorganizmus (probiotikum) jusson be szervezetünkbe, melyek erősítik az immunitást. Ahhoz, hogy ezek a probiotikumok azonban ténylegesen eljussanak a bélrendszerbe, szükség van a prebiotikus inulinra, amely mintegy védőköpenyként védi őket a gyomorsavtól.
Probiotikum + Prebiotikum = Symbiotikum
A probiotikumok:
-visszatartják a betegségokozó baktériumokat
- javítják a tejcukorérzékenységet
- erősítik az immunrendszert
- biztosítják a jó emésztést
- normalizálják és stabilizálják a bélflórát
A prebiotikum: (probiotikumok kizárólagos tápanyagai, így elősegítik azok elszaporodását,túlsúlyba kerülését.)
-segíti a kálcium és magnézium felszívódását
-gátolja a betegségokozó baktériumok elszaporodását
-a probiotikus baktériumokat a gyomorsavon keresztül biztonságban eljuttatja a bélbe
Probiotikus baktériumokkal ellátott joghurtokkal már régóta próbálnak hasznos csírákat bejuttani a bélbe. A probléma az, hogy ténylegesen kevés jó mikroorganizmus kerül a bélrendszerbe. Egyrészt a gyomorsav megsemmisíti a csírákat, másrészt a legtöbb probiotikus baktériumtörzs elpusztul, ha 70 °C fölé hevítik.
|